Kaygı İle Baş Etmenin Yolları

Sınav öncesi ve sonrası fizyolojik uyarım dereceleri aynı olduğu halde, normal düzeyde kaygı yaşayan kişiler, bu uyarımı sınavda daha fazla çaba göstermeye yönelik bir ipucu olarak algılarken, kaygısı yüksek olanlar yaşadıkları endişe yüzünden, bunu olumsuz bir durum olarak görmektedirler.

 Zaman kalmadı. Hiçbir şey bilmiyorum, herkes çalışmasını bitirmiştir.
 Sınav soruları kolay görünüyor ama herhalde bir şey bilmediğim için bana öyle geliyor.
 Sınav günü geldi ve ben çalışmış olsam da nasıl olsa her şeyi birbirine karıştıracağım.
 Ben zaten bu konuları anlamıyorum.
 Benden daha iyiler olduğuna göre neden sınav kağıdını ilk ben veriyorum?
 Sorular bu kadar kolay olamaz. Ben yanlış anlamış olmalıyım…

 Başarısız olmak ya da olmamak benim elimde. Şansım var, bunu kullanabilirim
 Zamanı bir düşman gibi görüp onunla savaşa girersem hem kendimi yıpratırım, hem de enerjimi yanlış yönde harcamış olurum. Oysa önümdeki zamanı kendi yararıma kullanmak benim elimde.
 Elimden geleni yaparak ilerlediğimi ve daha iyi olduğumu kendime gösterebilirim.

Bedeni kontrol etmedeki en önemli adım solunumu kontrol etmektir. Dik bir şekilde oturun. Şimdi, bir elinizi göğsünüzün üstüne, diğer elinizi de karnınızın üstüne yerleştirsin. Bu şekilde durarak derin bir nefes alın.   Göğüs kafesiniz ve omuzlarınız yukarı doğru kalkıyorsa, yanlış nefes alıyorsunuz demektir. Yeni doğmuş bir bebeği izlediğinizde onun karından nefes alıp verdiğini görebilirsiniz. Bu en doğru ve doğal nefes alma yöntemidir.

Zamanla bu doğru nefes unutulur; insan ağzıyla nefes alıp vermeye başlar, nefes alışverişlerimizde akciğerleri tam olarak kullanamaz hale geliriz ve nefesin doğal ritmi bozulur. Diyaframdan nefes almayı yeniden öğrenebiliriz. Ellerinizi göğüs kafesinizin bitimine, hemen altına yerleştirin ve burundan yavaş bir şekilde nefesinizi alıp tutun. Sadece şuna dikkat edin: nefesinizi aldığınızda karnınız şişecek, nefesinizi tuttuğunuz sürece şiş kalacak ve verirken de içeri doğru hareket edecek. Ellerinizi aynı noktada tutun ve bilinçli bir şekilde nefes alırken karnınızı dışarı doğru itin, ve verirken de karnınızı içeri çekin .